Avem impresia ca parul actioneaza doar dupa”capul” lui! Si asta deoarece, de la modul de implantare pana la culoare, forma si volum, toate acestea sunt programate genetic, inca de la nastere

Girls___Models_Model_with_curly_hair_047265_

Radacina, sau foliculul pilos, situata in interiorul dermei, este cea care constituie partea vie a firului de par, locul unde acesta se formeaza. E o uzina biochimica, unde domneste o activitate intensa: celulele se inmultesc aici mai repede decat in restul organismului, cu o uimitoare capacitate de reinoire.
Firul de par care e partea vizibil,este de fapt un tesut deja mort!
Fiecare fir de par are propriul sau ciclu, programat genetic: o faza de crestere(anagena) care poate dura de la cateva luni pana la sapte ani, o faza de regresie (catagena) de cateva saptamani, si o faza de odihna ( talogena) , de la 3 la 4 luni, care precede caderes si din nou, cresterea. Aceste diferente ale speranteii de viata sunt cele care explica faptul ca unii nu ajung niciodata sa aiba parul cu adevarat lung… Din fericire daca pierdem, in mod normal, de la 20 la 80 de fire pe zi ( 20.000 pe an ), cele 100.000-150.000 de fire ale parului nostru sunt complet autonome si preiau stafeta in asa fel incat lipsa nu se vede, fiecare radacina posedand propriul capital de refacere…

Un material de exceptie o suvita din 2000 de fire de par poate ridica fara probleme o greutate de…30 de kilograme! Si aceasta datorita cheratinei, o proteina care formeaza fibre extrem de rezistente, intr-o constructie din solzi suprapusi precum tiglele. Melanina este cea care aduce culoarea si lipidele cimnteaza totul, pentru a forma stratul exterior al firului de par, cuticula, care protejeaza cortexul si miezul. Spre deosebire de piele, daca tija firului de par este deteriorata ea nu se mai reface, de aceea fiind necesar sa i se acorde o atentie speciala.

Stiati ca anumite lipide prezente in firul de par joaca rolul de liant? Acestea sunt ceramidele datorita biomimetismului, in prezent stim sa le reconstruim de o maniera identica.

Diametrul mediu al unui fir de par european este de 70 microni

Parul de doar 20 cm lungime al unei persoane poate acoperi o suprafata de 6 m2?

Firul de par este elastic si se poate lungi cu 50% in contact cu apa

Firul de par este hidrofil- se lungeste sau se scurteaza in functie de umiditate.

Call Now Button